Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Csokonai utca a Rákóczi útnál, 8. kerület

További információk a képhez

1961, Csokonai utca a Rákóczi útnál. Balra a Hotel Palace felirata látszik. Ami a mellette látható tornyot illeti, akár még montázsnak is tűnhetne...De nem az! Hogy mennyire nem, az itt is látható. Ez a torony nem más, mint, az 1965-ig a Blaha Lujza téren állt Nemzeti Színház (1895 óta létező, Kauser József által tervezett) víztornya. Tudom, hogy sokan szerették a régi Nemzeti Színházat, ezért tartottam érdemesnek megemlíteni, hogy legalább ennyi megmaradt belőle...
Mét többet a toronyról itt. Egy kissé talán ellentmodásos módon a víztorony éppen a színháztól nem volt láható a Rákóczi út felől. Ékes példa erre ez a kép.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Csokonai utca, Az 1860-as évektől Csokonay Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (102403), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©