Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1962, Győrffy István utca, 8. kerület

További információk a képhez

1962, Győrffy István utca, a Széchenyi István Gimnázium. A másik oldalról Könyves Kálmán krt. 40. Eredetileg tisztviselőtelepi főgimnázium, ami 1921-től-tehát ezen a képen is- a Széchenyi István gimnázium.
1924-ben reálgimnázium lett. A gimnázium első igazgatója Gaál Mózes volt. Az ő nevét egy közeli utca (a volt Rezső utca) őrzi. Az épület tervezője Kőrössy Albert építész volt. A gimnázium 1909/10. tanévi évkönyve szerint: „Október végén állott az épület. Beköltözni azonban csak 1911 májusában tudtak, bár még ekkor sem volt teljesen készen az épület. 1924. szeptemberében miniszteri utasításra a gimnázium épületét „három évi tartamra" a Nemzeti Múzeum Néprajzi Tárának kellett átadni. Az épületet teljes egészében soha többé nem használhatta az 1975-ig működő gimnázium.
Híres tanulói voltak: Novotny Zoltán, Hofi Géza, Illés Lajos, valamint..........jelen sorok írója, jómagam is.
Ezután volt még 1972 és 1976 között, nyomdaipari szakközépiskola és végül a Radnai Béláról elnevezett gép- és gyorsíró iskola. Napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorképzése és a Természettudományi Múzeum Növénytára található az épületben, az itt működő Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum mellett. A részben felújított épület 1977-től városképi jelentősége miatt műemléki védelem alatt áll. Érdemes megnézni a gimi egy másik (eme) képhez érkezett kommenteket. Ui.: Győrffy István (1884-1939): néprajztudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 1935-től haláláig a Magyar Néprajzi Társaság alelnöke, amely tiszteletére 1970-ben Győrffy István-emlékérmet alapított. 1940-től az ő nevét viselte a parasztfiatalok kollégiuma.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1953-tól Győrffy István utca, 1900-tól Kendeffy utca
  • Forrás: Fortepan.hu (219288), ADOMÁNYOZÓ Krantz Károly
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©