Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1969, Pongrácz út, 10. kerület

További információk a képhez

1969, Pongrácz út 9-11., a Petőfi mozi.
A Pongrácz telepen 1940 novemberére elkészült az első 20 lakóház.
A telep leendő lakosainak kulturális igényeire gondolva határozott a főváros egy mozi építéséről is a telep délkeleti sarkában. 1941 nyarán kezdett üzemelniHungária mozi néven. Tervezte: Horváth Szabolcs. Nagyon egyszerű kiképzésű, ideiglenesnek szánt épület volt. Az 1953-ban át is építették. Ekkor már Petőfi moizi néven nyitott újra. Az épületben 460 személy befogadására alkalmas nézőtér volt, büfével, ruhatárral, irodával, pénztárral, előcsarnokkal, szélfogóval, mellékhelyiségekkel és központi légfűtéses berendezéssel.
és egészen 1980-ig működött Petőfi moziként. 1981-1990 között filmes raktár, majd újabb átépítés után filmes műhely működött az épületben. Ma irodaház és egyéb műhely működik az épületben.
Jómagam az Égi háború című francia filmet láttam itt a 60-as évek végén Jean Gabin-nel.
Az itt és ekkor aktuális filmek: a A nagymenő és a Kémek háborúja.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Pongrácz út, 1890-es évektől Ligettelki út
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport, users.ininet.hu, Wotan Doctor,hu.wikipedia.org
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©